Klätterutrustningens användingsområden

Klättring är lite utav en prylsport. Det finns massor av olika utrustningsdelar och flera olika varianter av dessa.
På denna sida ska vi försöka hjälpa er som precis börjat klättra att välja den utrustning som just ni behöver.
Rådfråga alltid någon erfaren klättrare, instruktör eller hör av dig till oss om du är osäker på vad du behöver ha.
Kom ihåg att alltid använda produkten så som manualen beskriver.
Denna text ersätter inte kunskapen du får på en klätterkurs.

Klätterskor

Finns det en sko som klarar alla typer av klättring?
Tyvärr inte. Oftast har de flesta klättrare två eller tre par skor för att klara av de olika utmaningar som klättringen medför.
Barnskor är som namnet antyder skor för barn. Dessa skor har oftast en justerbar häl som gör att hälen kan justeras allt eftersom barnets fot växer.
Allroundskor eller nybörjarskor är bekväma skor som inte har den aggresiva vinkel som tex skor för de hårda överhängande sportlederna har. Är denna sko sämre och kommer jag "klättra ifrån" denna sko? Svaret är nej, om du väljer din sko med omsorg så kommer du hitta den sko som passar din klättring bäst.
Aggresiva skor har ofta en vinklad tå som gör att du får bättre grepp på de överhängande lederna då denna sko överför mer av din kraft ner i tån. Aggresiva skor är inget du använder hela dagen pga att de inte är särskilt komfortabla.
Asymetrisk eller symetrisk tå?
Omöjligt att veta innan du provat.
Assymetrisk tå betyder att utsidan mot din stortå är rak. Detta gör att den raka kant som denna sko har blir skarp och gör att du står bättre på små lister och grepp. Denna typ av sko gör dock ofta lite avkall på komforten. Symetrik tå betyder att tåkappan är rund som en vanlig sko. Detta gör skon bekväm men inte lika känsligt för små microkanter.
Vilken sko du väljer speglas av vilken klättring du utövar och självklart hur skon sitter på din fot.
Hård eller mjuk? Detta beror på hur mycket muskler du har tränat upp i dina fötter och i vilket klimat du klättrar i. Hårda skor hjälper en otränad fot att stå på mindre grep medans en mjuk sko ger bättre känsla om vad du står på.
Klättar du ute på vår och höst blir en hård sko "stenhård" pga kylan. Klättar du mycket i varmare länder ska du inte välja en mjuk sko då denna kommer bli för mjuk och förlora sin precision och slits mycket snabbt.

Visst låter det lätt att handla ditt första par klätterskor?

Krita och kritpåse

Krita är ett hjälpmedel som finns i ett flertal former och som transporterar svett ifrån dina händer och fingrar och gör att du får grepp trots att du svettas.
Kritbollen används oftast inomhus då de flesta klättergym inte tillåter något annat pga att dessa bara ger ut en liten mängd krita.
Flytandekrita tillåts också på klättergym då denna inte dammar något alls vid "påtagning", det lilla damm som blir är det som slits av vid klättring. Det finns en diskussion om att inte använda flytande krita på barn då det som gör att den torkar fort är ren alkohol.
Löskrita och crunch kritan är populära bland bouldrare, sportklättrare och tradklättrare. Löskritan är som namnet säger lös krita i pulverform och crunch kritan är en mix av lös krita och bitar. Dessa två används med fördel utomhus.
Kritblock är ett block med krita som bryts isär och läggs i kritpåsen eller används i sin hela form och stryks på händerna.
Alla krita torkar ut händerna så klättrar man mycket kanske man behöver använda någon form av återfuktande salva eller kräm.
Tänk också på access problem med krita som lämnas kvar på boulderblock och klippa. För att undvika problem, borsta bort kritan när ni är klara.
Kritpåsen används för att förvara löskrita, kritboll och kritblock i. Det finns oändligt med kritpåsar och det finns inget rätt eller fel. Välj en snygg påse som passar din storlek på handen.
 

Selen

Klätterselar är det som repet knyts in i och förhindrar att du faller till marken. Det finns 3 olika typer av selar och flera varianter av dessa.
1.Sittselen är den selen som är absolut vanligast. Enkelt förklarat består den av två benslingor som går runt benen, en midjerem och en säkrings loop som repbromsen mm ansluts till. Sittselen delas in i flera varianter.
Sportklätterselar saknar oftast spännen på benslingorna, detta betyder att inpassning är väldigt viktigt. De är ofta lättare och har inte lika mycket vaddering som trad selar. Oftast finns bara två utrustningsslingor.
Tradselen är gjord för att bäras och hänga i under lång tid. Denna sele är vadderad för att få hög komfort och har justerbara benslingor. Oftats har denna sele minst 4 utrustningsslingor och en tail loop.
Alpinselen bärs utanpå flera lager av kläder och är därför inte eller väldigt lite vadderad, detta gör att selen får en låg vikt och tar mycket lite plats i packningen.
Allroundselen är en enkel sele som passar för de flesta typer av klättring. Denna sele kan vara bra för den som inte klättrar så mycket eller som ännu inte vet vilken klättring som lockar mest.
Det finns också 2. helkroppsselar kan bla användas till barn. Denna sele används för att yngre barn är tyngre i överkroppen än äldre barn, vid ett fall kan barnet bli hängade med huvudet ner och glida ur en sittsele. Detta problem löser en helkroppssele pga att denna har axelremmar. Oftast rekommenderas helkroppsselar till barn upp till 40 kg men det är jätteviktigt att kontrollera vad respektive tillverkare skriver i sin produktmanual. Helkroppselar kan också användas av vuxa och används ofta av gravida kvinnor. Konsultera alltid en läkare innan du som gravid klättrar.
Sist har vi 3.bröstselen, detta är ett komplement till sittselen och ska aldrig användas ensam för att säkra sig mot fall. Bröstsele plus sittsele gör att du får en helkroppsele som skyddar dig från att glida ur din sittsele.
 

Slingor

Slingor används bla till att bygga ankare. De är ofta tillverkade av nylon eller dyneema men finns i flera material. Slingor är gjorda för statisk belastning och ska därför inte användas som säkring så att slack uppstår.
Rundslingor används som ankarbyggen eller tex standplatsankare. Dessa slingor är sydda som en cirkel och klarar minst 22 Kn. Dessa kommer i olika länger, de vanligaste är 30cm, 60cm, 120cm, 240cm och 400cm.
Expresslingor används till mellansäkringar, dessa slingor har en karbin i var ända och är sydda i mitten så två öglor bildas. Dessa kallas även för qiuckdraw. den ena ändan klipps in i mellansäkringen och den andra i repet.
Utöver dessa slingor finns det flera special varianter för speciella tillfällen.

Repbromsar

Repbromsar kan enkelt delas upp i två kategorier, hjälplåsande och standard.
Standard bromsen finns i flera olika varianter, tex hink, atc och atc guide.
Det finns också flera varianter på ovan nämda bromsar med olika design och utförande.
Bromsen fungerar så att en ögla av repet träs ned i slotten på bromsen. På undersidan av bromsen kopplar man sedan en HMS karbin igenom repöglan och plastöglan på bromsen, sedan kopplas karbinen till säkrings loopen i selen.
Hjälplåsandebromsar är en typ av broms som med hjälp av mekanik utnyttjar hävstångskraften för att bromsa repet.
Dessa bromsar kräver kunskap och erfanrenhet för att använda för att de inte ska bli farliga.
Det finns en typ till av bromsar som heter firningsbromsar. Ett exempel då denna är den klassiska firningsåttan som idag är utfasad av de morderna bromsarna.

 

Rep

Kommer snart!!!

Karbiner

Karbiner kan delas upp i två kategorier. Låskarbiner och karbiner, dessa delas sedan upp i grupper efter vilken form de har eller vilken typ av grind de har. Det vanligaste materialet som de är tillverkade av är aluminium men stålkarbiner förekommer också på t.ex. klättergym och inom fallskyddsutrustning.
Låskarbiner kan t.ex. delas in i grupperna D-karbiner, ovalkarbiner, HMS-karbiner. Dessa olika karbiner kan ha olika låsningar av grinden som är anpassade för olika ändamål.
Skruvkarbin är som namnet anger en karbin där man manuellt skruvar ihop grinden på karbinen med en hylsa.
Twistkarbin öppnas i två rörelser, vrid och tryck in grinden.
Trilock-karbinen öppnas i tre rörelser lyft, vrid och tryck in grinden.
Förutom dessa finns det flera andra låsningar för t.ex. miljöer där kraftiga vibrationer uppstår.
Inom fritidsklättring är det nästan uteslutande skruvlåsningen som används. Detta p.g.a. att den är okänslig för sand, smuts och isbildning (till viss del).
De andra typerna av låsningar är känsligare för dessa element och kan då börja kärva eller i värsta fall sluta att fungera. Det finns dock ett område utomhus då de är riktigt bra, det är att använda dem i ett topprepsankare. Topprepsankaret lämnas oftast en längre tid utan att karbinen i toppen kontrolleras. Då är det perfekt med någon av twist eller trilock -låsningarna.
Om man enbart klättrar inomhus kan det vara en fördel att köpa en karbin med någon av de sjävllåsande grindarna så länge man regelbundet kontrollerar att denna fungerar.
Vanliga karbiner används endast som mellansäkringar i kamsäkringar eller i quickdraws.
Dessa karbiner har en grind som endast hålls på plats med hjälp av en fjäder.
Det finns huvudsakligen två varianter, Solida grindar rak och böjd samt wiregrindar.
Vilket man väljer är en smaksak.

Säkringar

Where to begin?
En säkring används för att skapa en fast punkt i berget. Detta kan vara en mellansäkring eller en del i ett ankare. Det finns en uppsjö med säkringar, dessa kan delas upp i passiva, aktiva, is & snö och aidsäkringar.
Passiva säkringar är bla en kil eller tex en hexa. Kilar är de säkringar som är billigast men kräver kunskap för att placera säkert. Kilar läggs i en horisontal eller vertikal spricka med någon form av ojämnhet som gör att kilen "kilar" sig fast. Hexor har fått sitt namn efter antal sidor, alltså sex. Denna säkring kan användas som en kil eller som en typ av kamsäkring där hexan vid ett fall vrider och låser sig fast i en spricka. Hexor används nästan inte alls idag, de blev utfasade när den moderna kamsäkringen slog igenom.
Aktiva säkringar har flera namn, bla kamsäkring och friend. Denna säkring består av tre eller fyra kammar. De med tre kammar kallas ibland TCU. Kamsäkringen fungerar så att kammen dras ihop med hjälp av vajrar och för sedan in i sprickan. väl inne i sprickar släpper man efter på vajrarna och kammarna fjädrar ut och låser fast enheten i sprickan. När kamsäkringen blir belastad överför stammen på kamsäkringen lasten ut i kammarna som då låser ändå hårdare emot klippan.
Kamsäkringar delas in i två grupper.
Enkelaxel och dubbelaxel.  Enkelaxel klarar inte lika stort omfång som dubbelaxel gör men de kostar oftast desto mindre. Kamsäkringar kräver som alla säkringar kunskap för att placera dessa korrekt.
Is & snösäkringar är som namnet antyder säkringa du använder i is och snö. STOR försiktighet och erfarenhet krävs för att placera dessa korrekt. Det finns ett uttryck som lyder "First man must not fall" när man pratar isklättring. Detta betyder kort och gott att man inte kan lita på att säkringen kommer hålla för ett eventuellt fall.
Isskruvar används för att skruva in i isen. Dessa kräver stor kunskap och förståelse om isens oilka beskaffenheter för att kunna placera säkert.
Aidsäkringar är en speciell typ av säkring som inte är gjord för att klara att fånga ett fall, utan bara hålla för kroppsbelastning. I denna kattegori tänkte jag även beskriva de äldre säkringarna som slås in i berget.
Alu och Copperheads är en cylinder med aluminium eller kopper som är fäst på e tunn wire. Denna cylinder hammras försiktigt in i ytterst små sprickor. För att finjustera din säkringa används ett don för att tryck in metalen djupt in i sprickan.
Islagssäkringar var vanliga inom tradklättring förr men har nu blivit utfasade av de morderna säkringarna. Dessa används fortfarande inom alpin och aidklättring. Dessa säkringar är gjorda av metal och slås in i sprickor med en hammare. Det finns en hel uppsjö av dessa säkringar med olika special områden.

Hjälmar

Klätterhjälmen skyddar dig mot fallande föremål och slag.
Hjälmar finns i flera utförande bla Skalhjälmar och skumfyllda hjälmar. Vilket man väljer är en smaksak. Ska du klättra på vintern är en skalhjäm det bästa alternativet då du kan få plats med en mössa under dessa.
Det som är viktigt när du väljer hjälm är att denna passar ditt huvud och inte glider eller är för liten. Använd alltid hjäm när du klättrar eller befinner dig vid klippan.
Vissa hjälmar finns att få med visir. Detta kan vara skönt att ha vid isklättring då du slipper få "issplitter" i ansiktet.

Repklättring

Kommer snart!!!

Crashpads

Kommer snart!!!