Sele

Selen

Klätterselar är det som repet knyts in i och förhindrar att du faller till marken. Det finns 3 olika typer av selar och flera varianter av dessa.
1.Sittselen är den selen som är absolut vanligast. Enkelt förklarat består den av två benslingor som går runt benen, en midjerem och en säkrings loop som repbromsen mm ansluts till. Sittselen delas in i flera varianter.
Sportklätterselar saknar oftast spännen på benslingorna, detta betyder att inpassning är väldigt viktigt. De är ofta lättare och har inte lika mycket vaddering som trad selar. Oftast finns bara två utrustningsslingor.
Tradselen är gjord för att bäras och hänga i under lång tid. Denna sele är vadderad för att få hög komfort och har justerbara benslingor. Oftast har denna sele minst 4 utrustningsslingor och en tail loop.
Alpinselen bärs utanpå flera lager av kläder och är därför inte eller väldigt lite vadderad, detta gör att selen får en låg vikt och tar mycket lite plats i packningen.
Allroundselen är en enkel sele som passar för de flesta typer av klättring. Denna sele kan vara bra för den som inte klättrar så mycket eller som ännu inte vet vilken klättring som lockar mest.
Det finns också 2. helkroppsselar kan bla användas till barn. Denna sele används för att yngre barn är tyngre i överkroppen än äldre barn, vid ett fall kan barnet bli hängande med huvudet ner och glida ur en sittsele. Detta problem löser en helkroppssele pga att denna har axelremmar. Oftast rekommenderas helkroppsselar till barn upp till 40 kg men det är jätteviktigt att kontrollera vad respektive tillverkare skriver i sin produktmanual. Helkroppsselar kan också användas av vuxna och används ofta av gravida kvinnor. Konsultera alltid en läkare innan du som gravid klättrar.
Sist har vi 3.bröstselen, detta är ett komplement till sittselen och ska aldrig användas ensam för att säkra sig mot fall. Bröstsele plus sittsele gör att du får en helkroppssele som skyddar dig från att glida ur din sittsele.

x