Klätterskor

Klätterskor

Finns det en sko som klarar alla typer av klättring?
Tyvärr inte. Oftast har de flesta klättrare två eller tre par skor för att klara av de olika utmaningar som klättringen medför.
Barnskor är som namnet antyder skor för barn. Dessa skor har oftast en justerbar häl som gör att hälen kan justeras allt eftersom barnets fot växer.
Allroundskor eller nybörjarskor är bekväma skor som inte har den aggresiva vinkel som tex skor för de hårda överhängande sportlederna har. Är denna sko sämre och kommer jag "klättra ifrån" denna sko? Svaret är nej, om du väljer din sko med omsorg så kommer du hitta den sko som passar din klättring bäst.
Aggresiva skor har ofta en vinklad tå som gör att du får bättre grepp på de överhängande lederna då denna sko överför mer av din kraft ner i tån. Aggresiva skor är inget du använder hela dagen pga att de inte är särskilt komfortabla.
Asymetrisk eller symetrisk tå?
Omöjligt att veta innan du provat.
Assymetrisk tå betyder att utsidan mot din stortå är rak. Detta gör att den raka kant som denna sko har blir skarp och gör att du står bättre på små lister och grepp. Denna typ av sko gör dock ofta lite avkall på komforten. Symetrik tå betyder att tåkappan är rund som en vanlig sko. Detta gör skon bekväm men inte lika känsligt för små microkanter.
Vilken sko du väljer speglas av vilken klättring du utövar och självklart hur skon sitter på din fot.
Hård eller mjuk? Detta beror på hur mycket muskler du har tränat upp i dina fötter och i vilket klimat du klättrar i. Hårda skor hjälper en otränad fot att stå på mindre grep medans en mjuk sko ger bättre känsla om vad du står på.
Klättar du ute på vår och höst blir en hård sko "stenhård" pga kylan. Klättar du mycket i varmare länder ska du inte välja en mjuk sko då denna kommer bli för mjuk och förlora sin precision och slits mycket snabbt.

Visst låter det lätt att handla ditt första par klätterskor?

x