Rep

Rep
De rep som används vid klättring är statiska rep och dynamiska rep.
Statiska rep används för att bygga ankare och har mycket liten töjning. De används också av dem som arbetar från rep. Man använder ofta rep med diameter 10,5 mm vid ankarbygge men repen finns med diametrar från 8-14mm. Om det statiska repet går över vassa kanter eller kan komma att glida fram och tillbaka är ett repskydd bra att sätta runt repet. 
 
Dynamiska rep delas upp i följande grupper.
Enkelrep, dubbelrep (halvrep) och twinrep.
Repen kommer med olika egenskaper så som impregnering för att motstå vatten och smutts. Bättre motståndskraft mot nötning eller kanske fokus på låg vikt. Det finns alltså inte ett rep som är bra på allt.
Enkelrep är de rep som används vid topprep, sportklättring och tradklättring. Repen som används vid topprepsklättring har oftast lite större diameter 9,8-10,5mm för att bättre stå emot nötning. Vid sport och trad -klättring använder man vanligtvis lite tunnare diameter på repet (8,9mm-9,8mm). Detta för att minska vikten på repet man dra med sig upp men man minskar repets motståndskraft mot nötning. Viktigt att också tänka på är att tunnare rep kräver mycket mera kunskap och erfarenhet för korrekt hantering  då man säkrar klättraren.
Dubbelrep och twinrep används vid isklättring och tradklättring med flera replängder. Dessa rep är betydligt tunnare än enkelrepen. Deras diameter ligger på 7,3mm-8,9mm. Dubbelrep används så att repen klipps i varannan säkring. Tex först det röda, sedan blå, sedan röd osv. Twinrep klipper man båda två i samma säkring. Tänk på att alltid kontrollera att din broms kan hantera det rep du väljer. 
x